News for Denmark

 Page 1 of 19   Next›  Last» 

5G-succes i Danmark hænger i en tynd tråd
Denmark Created: 31 Jul 2017
5G lover enormt hurtige mobile dataforbindelser, men 5G-sendernes rækkevidde er så kort, at der skal opsættes en sværm af dem rundt om på tage og husmure, og lige den del af udbygningen af det danske mobilnet kan godt gå hen og blive et stort problem, mener teleselskabet 3 i følge Børsen.

En del af problemet handler om, at prisen for at leje sig til en plads på kommunale bygninger ifølge 3 er ganske høj. Hvis den prispolitik fortsætter, vil det gøre businesscasen for 5G vanskelig og dermed forsinke udbygningen.

En anden del af problemet handler om, i hvilken udstrækning mobiloperatørerne må dele master og netværk. 3ís netværksdirektør Kim Christensen ønsker sig ifølge Børsen en mere smidig lovgivning og sagsbehandling.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skriver til Børsen, at kommunernes prispolitik fortsat er et kommunalt anliggende, men at der findes gode eksempler, som han gerne vil være med til at udbrede. For eksempel er kommunerne i Region Sjælland omfattet af en aftale om ensartet sagsbehandling i forbindelse med mobilmaster. Desuden vil ministeren nedsætte et såkaldt 5G-forum, hvor parterne kan diskutere udfordringerne med udbygningen af nettet.
Click here to view the source article.
Source: Computerworld, Niels Veileborg, 31 Jul 2017

Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?
Denmark Created: 13 Jul 2017
"Man skal ikke tro, at 5G betyder, at vi nu får gigabit-forbindelser til alle i hele landet," lyder det fra Teleindustrien, der advarer politikere og danskere om at have urealistiske forventninger til 5G.

5G er i øjeblikket i fokus på mange it- og digitaliseringskonferencer og i mange af de politiske taler og debatter om fremtidens digitale infrastruktur i Danmark.

Men selv om 5G rent teknologisk rummer mange fordele, er den danske telebranche ikke specielt optimistisk forud for næste års 5G-licensauktion i Danmark.

Alt tyder nemlig på, at 5G bliver en dyr fornøjelse at rulle ud, og når de gyldne forretningsmuligheder samtidig ikke ligefrem står i kø, er der behov for en forventningsafstemning.

Læs også: Masser af hype om det nye 5G - men teleindustrien har altså en ganske alvorlig udfordring

Det siger Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien, der repræsenterer de danske teleselskaber.

"Det her kan blive rigtig dyrt med alle omkostningerne, der er med både at købe frekvenstilladelser og investere i nyt udstyr og så selve udrulningen," siger han til Computerworld.

"Når vi skal bruge de meget høje frekvenser, og hvis vi skal sikre de meget høje hastigheder, så skal det her udstyr faktisk sidde med en ret stor tæthed."

"Det er noget, selskaberne ser med bekymring på, når de sammenholder det med, hvad de nye forretningsmuligheder er," siger Jakob Willer.

"Det er de samme cases, som er fremme hver gang - men hvor er egentlig det store nye forretningsområde?"
Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan der mangler både nye use cases og interesse fra erhvervslivets side, når det kommer til 5G.

Det er trods alt det, der skal retfærdiggøre de store investeringer i 5G fra telebranchens side.

Jakob Willer fra TI mener da også, at der er behov for en forventningsafstemning:

"Det er de samme cases, som er fremme hver gang - men hvor er egentlig det store nye forretningsområde?" spørger han.-

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi også er begejstrede for, at teknologien udvikler sig og for, at det bliver hurtigere, at kapaciteten stiger, og at latency falder. Det skaber nogle nye muligheder."

"Men derfra er der et stykke til at kunne gennemskue, hvordan det har betydning for forretningsudviklingen og efterspørgslen, så man kan få forrentet de store investeringer, der ligger i teknologien," lyder det fra Jakob Willer.

"Det er der, at vi bliver noget bekymrede."

Forsøger at råbe politikerne op

Af samme grund har TI sendt en række anbefalinger til regeringen som input til drøftelserne om et nyt teleforlig og en dansk 5G-handlingsplan.

Du kan læse anbefalingerne her:
http://www.teleindu.dk/wp-content/uploads/2017/04/5G-anbefalinger.pdf

"Der er behov for en forventningsafstemning. Man skal ikke tro, at 5G betyder, at vi nu får gigabit-forbindelser til alle i hele landet," siger Jakob Willer til Computerworld.

"Og så er idéen med vores input samtidig at sige, at hvis det her skal blive til noget, så er der to ting, der skal fokus på politisk: Det ene er, at man fra politisk side skal hjælpe med at holde omkostningerne nede på frekvenserne, og det andet er, at de også godt kan hjælpe med at holde omkostningen nede i forhold til, hvad udrulningen koster."

Jakob Willer fra TI understreger dog samtidig, at telebranchen sagtens kan se idéen i at indføre 5G rent teknologisk - det er det forretningsmæssige, der er udfordringen.

"Samtidig med at man har svært ved at se, hvad det nye forretningspotentiale er ved 5G, så er det også en nødvendighed på grund af den måde, som mobiltelefoni udvikler sig på med efterspørgslen. Vi kan ikke undgå at skulle investere i 5G," siger Jakob Willer.

Samtidig siger Jakob Willer, at bekymringen også skal ses i lyset af, at den danske telebranche i dag er relativt økonomisk presset.

"Havde vi en dansk telebranche med en sprudlende økonomi, så situationen anderledes ud. Men det er en presset branche, når man kigger på de økonomiske nøgletal," lyder det fra Jakob Willer.
Click here to view the source article.
Source: Computerworld, Kim Stensdal, 20 jun 2017

Brain tumors are increasing in Denmark
Denmark Created: 21 Jan 2017
The number of people diagnosed with tumors of the central nervous system (CNS, including brain tumors) in Denmark has more than doubled since 1990 according to new statistics and the largest increase has been in the last 10 years until 2015.

Among young people aged 0-39 years, tumors in the CNS are the type of cancer that has increased the most.
According to the latest statistics from the Danish Cancer Registry that include new cancer cases diagnosed in 2015, an increasing number of people in Denmark are diagnosed with tumors of the central nervous system, CNS, including the brain, in recent years. The number of patients diagnosed per year with CNS tumors increased from the 827 in 1990 to 1807 in 2015.

The increase appears to have accelerated in the last ten years according to the data from the Danish Cancer Registry, analyzed by the Swedish Radiation Protection Foundation. The data includes both malignant and benign brain tumors. During the same period, the use of mobile phones has increased tremendously.

In addition, the number of young patients diagnosed with a CNS tumor is on the rise. Among young people under 40 years of age in Denmark, also this age group is seeing a rise in the number of diagnosed cases.

*SNIP* read the entire article (PDF) via the source link below...
Click here to view the source article.
Source: Swedish Radiation Protection Foundation, Mona Nilsson, 20 Jan 2017

Danish school adopts precautionary rules on use of wireless
Denmark Created: 14 Jan 2017
A Danish school in Bjedstrup has passed a set of precautionary rules to limit children's exposure to microwave radiation.

(English translation below)

Use of wireless technology in school and daycare.

Purpose:

Due to uncertainty regarding human health effects from wireless technology in general and due to, especially, lack of knowledge of the effects on children, we wish to approach this technology with precaution. We also wish that all children learn to use the technology in a balanced way - hereunder learning to protect themselves from unnecessary exposure.

The use of wireless technology in school shall therefore be guided by the following principles:

Daycare:
It is advised that children in daycare are shielded from exposure to electromagnetic, microwave radiation.

Technical equipment in the school:
It is advised that wireless communications technology is only used when it has a specific learning purpose.

Use of wireless technology:
All adults are responsible for supporting the children in learning about safest possible use of the technology.

The school advises that the younger the children, the less the use of wireless technology.
Click here to view the source article.
Source: Bjedstrup Skole og Børnehus, 28 Nov 2016

Generation smartphone: De har ikke lært at aflæse andre menneskers basale følelser
Denmark Created: 14 Nov 2016
»De fylder allesammen meget« Skoleleder Mette Løvbjerg smiler, men ser samtidig lidt træt ud.

»Vi har bestemt, at vi ikke vil sidde her og græde over, at børn i dag er anderledes end før i tiden, så nu har vi gjort noget ved det.«

Eleverne på alle Faxes folkeskoler har i år fået et nyt fag i 2. og 6. klasse. Faget hedder socialfag, og i det ny fag skal eleverne lære alle de sociale kompetencer, som de tidligere forventedes at være i besiddelse af på det tidspunkt, de starter i skole.

Give de andre plads. Vente på sin tur. Se og aflæse andre menneskers kropssprog og ansigtsmimik. Kunne reagere følelesmæssigt uden at det går ud over resten af klassen. Tabe og lide nederlag uden at lade det ødelægge resten af dagen for en selv og alle de andre.

...

Det er en ny forældregenerations børn, der starter i skole i dag. I Faxe kalder de dem børn af smartphone-generationen.

»De har ikke lært at aflæse andre menneskers basale følelser på samme måde, som man gjorde før i tiden. I dag sidder vi alle med øjnene på vores telefon eller iPad, lige fra den tidligste tid når vi sidder og ammer. Vores børn mister den tidlige kontakt og den nærhed, de før fik, når de helt fra helt små lærte at aflæse og afkode andre menneskers følelser. Vi ser smartphone-generationens børn starte i skole i dag,« forklarer Jane Sterup.

Det er børn, der ikke længere sidder rundt om brætspillet og venter på, at det skal blive deres tur, for derhjemme sidder de med hver sin iPad. Børn, der pacificeres med digitale spil. Børn, der ikke oplever »smerten« ved at blive slået hjem i LUDO.

*SNIP* read the entire article via the source link below...
Click here to view the source article.
Source: Berlingske, Bodil Jessen & Carolina Kamil, 14 Nov 2016

EU vil udstyre alle offentlige områder med gratis wifi
Denmark Created: 18 Sep 2016
WiFi4EU er det navnet på EU-Kommissionens plan om at bringe gratis wifi ud til europæiske gader og stræder.

EU-præsident Jean Claude Juncker lovede i sin årlige State of the Union-tale, at dedikere 120 millioner euro - eller omkring 890 millioner kroner - til udbredelsen af gratis wifi-spots.

Det skriver BBC.

Læs også: EU-dom kræver kodeord på alle åbne wifi-hotspots

Digitale teknologier gennemsyrer alle aspekter af vores liv, lød analysen fra EU-præsidenten. Adgangen til internet skal af den grund ikke have noget at gøre med, hvor man bor og hvad man tjener.

Derfor foreslår vi i dag at udstyre alle europæiske landsbyer og byer med gratis internetadgang omkring de centrale steder for offentligt liv inden 2020, sagde Juncker i sin tale.

Et faktaark for WiFi4EU-planen fortæller, at programmet kan omfatte internet i parker, på pladser og i biblioteker.

Læs også: Pas på roaming-fælde når du skal ud at sejle

Det bliver dog de lokale myndigheder, der skal dække omkosningerne, når EUís pulje på 120 millioner euro løber tør.
Flere digitale målsætninger

Foruden gratis wifi satte Jean Claude Juncker som mål, at minimum én by i hvert EU-land bliver dækket af et 5G-netværk i 2020.

I 2025 lyder målet, at samtlige europæere skal have adgang til downloadhastigheder på 100 Mbps, og uafbrud 5G-dækning på alle større vej- og togstrækninger.

Læs også: 5G Manifest: Teleselskaber lover 5G i hele Europa i 2020, hvis reglerne for netneutralitet lempes

Endelig lovede Juncker en revideret strategi for roaming i EU-lande. Planen udkom tidligere på måneden, men har allerede mødt heftig kritik. Derfor kommer der i næste uge en opdateret plan.

When you roam it should feel like home, fastslog Jean Claude Juncker i sin tale.
Click here to view the source article.
Source: Version2, Magnus Boye, 17 Sep 2016

Kæmpe fuser til iPhone-lancering med guld og glitter: Kun to mødte op
Denmark Created: 17 Sep 2016
3-butikken stod klar med både konfetti og balloner, men der var ikke mødt mange op for at storme butikken

Tidligere har folk ligget i kø i både kulde og regn i flere timer for at få fat i den nyeste iPhone-model, men i 3-butikken i Viborg var fremmødet til dagens lancering mildest talt ikke prangende.

Det lidt komiske øjeblik blev fanget på video af TV Midtvest. Du kan se det sjove øjeblik i klippet over artiklen.

På grund af stor interesse ved tidligere lanceringer af nye modeller var forventningerne ellers store i 3-butikken i Viborg, hvor de havde pyntet op med balloner, rød løber og konfetti i dagens anledning.

- Det gør vi, fordi kunderne har en stor forespørgsel på iphones. Det gælder så vidt muligt om at få kunder hevet ind til vores butik, og det gør vi ved at markedsføre på den måde, vi gør, siger Mads Lærke, der er sælger i 3-butikken, til TV Midtvest.

Der var dog kun to personer, der var mødt op til lanceringen for at erhverve sig den nye iPhone 7.

Se også: http://m.viborg-folkeblad.dk/viborg/skuffende-aabning-endte-med-viralt-hit-og-masser-af-solgte-mobiltelefoner
Click here to view the source article.
Source: Agnes Ingvarsdottir

Brug af sovepiller til børn eksploderer
Denmark Created: 6 May 2016
Vågne timer på hovedpuden bliver i stigende omfang løst med medicin blandt børn og unge.

Særligt danske børn og unge med fysiske og især psykiske lidelser som adhd har så store problemer med at falde til ro, at de i kraftigt stigende tal får ordineret sovemedicin - en medicin, som i vid udstrækning kun er beregnet til ældre mennesker. Det skriver Berlingske.

På bare fem år er der stort set sket en fordobling i antallet af børn og unge, som får udskrevet sovemidlerne magistral melatonin og Circadin.

Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på præparaterne mod 6391 tilbage i 2011.

Alene fra 2014 til 2015 steg antallet af unge, som fik ordineret sovemedicin, med 20 procent, fremgår det af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen. Styrelsen har kun en opgørelse for personer under 25 år - ikke for de enkelte aldersgrupper.

Udviklingen vækker bekymring blandt såvel børnelæger som børne- og ungepsykiatere og patientorganisationer og får nu Lægemiddelstyrelsen til at bebude en nøjere granskning og analyse af, hvilke børn og unge som får ordineret præparaterne, og om brugen i det hele taget følger de faglige anbefalinger på området.

Børnelæge Jesper Brandt Andersen, som i årevis har fulgt området tæt, vurderer over for Berlingske, at en stor del af medicinen udskrives af praktiserende læger "med manglende ekspertise og uden forudgående præcis diagnostik, afgrænsning af søvnforstyrrelsen og forsøg på behandling på anden vis".
Click here to view the source article.
Source: Avisen.dk, Ritzau, 05 May 2016

Væk med smartphonen: Sådan skifter du til en gammeldags telefon
Denmark Created: 12 Apr 2016
Det er blevet moderne at skille sig af med ting for at leve mere simpelt. Men at give comeback til den gamle telefon kræver lidt benarbejde.

Kan du huske livet før smartphonen?

I dag er det svært at forestille sig en hverdag, hvor man ikke har telefonen med sig rundt og dermed nyheder, e-mail og Facebook lige ved hånden.

Men for tiden breder en trend sig, hvor det handler om at gøre livet mere simpelt.

Downsizing er blevet det nye sort, og Ritzau Fokus har undersøgt, hvordan man folder fænomenet ud i praksis, når det handler om mobiltelefoner.

Kan det overhovedet lade sig gøre at gå tilbage til en gammeldags mobil?

Det korte svar er: Ja.

- Men der vil være en del benarbejde forbundet med det, konstaterer Steen Jørgensen, der er chefredaktør for hjemmesiden mobil.nu.

Mange har måske en gammel Nokia 6310 liggende i en skuffe. Eller en Motorola StarTac 75 eller Sony Ericsson T68i. Fælles for alle disse modeller er, at de stort set kun kan de helt basale ting - telefoni og SMS.

Måske har de en webbrowser-funktion, men:

- Det vil gå så langsomt, at det stort set kan være lige meget, siger Steen Jørgensen.

Har du ikke selv en gammel mobil, så er det ikke det lokale elektronikvarehus, du skal sætte din lid til.

- Den slags modeller forhandles ikke længere. Men du kan sagtens finde dem billigt på eBay eller Amazon, og det samme gælder for opladerne, siger Steen Jørgensen.

Hvis du har fundet en gammel telefon på loftet, er batteriet sandsynligvis dødt. Igen skal du på nettet, for eksempel batteribyen.dk, hvor du kan finde alt, hvad hjertet kan begære af batterier.

Og så er der SIM-kortet. Hvis du planlægger at flytte dit nuværende SIM-kort over i din gamle telefon, så støder du formentlig på en udfordring. I dag er de fleste SIM-kort nemlig såkaldte nano-SIM eller micro-SIM, mens gamle mobiler typisk kører på standard SIM-kort, der er på størrelse med en fingernegl.

- Du kan bede dit teleselskab om at sende dig et nyt. De vil dog nok tage lidt penge for det, siger Steen Jørgensen.

Hvis du er nået så langt, at telefonen er ladet op og du har det rette SIM-kort, så kan du komme ud for endnu et benspænd. Telefonen kan være låst til den teleoperatør, som var en del af pakken, da den blev købt.

Også dette problem findes der råd for på nettet. Her har forskellige firmaer har specialiseret sig i at hjælpe med at låse din telefon op, hvis du ikke kan få teleselskabet til at danse med.

- Det er ofte bøvlet eller umuligt at få udleveret koden, især hvis teleselskabet kræver at man ved, hvilket telefonnummer telefonen har været købt med i sin tid. Jeg har hjulpet mange med at få deres telefon låst op, siger indehaver fluii.dk, Esben Sunddal Hansen.

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal kalder downsizing for "fremtidens valg", hvor forbrugeren forholder sig mere kritisk til moderne teknologi.

I dag har mange nemlig en tendens til bevidstløst at adoptere "hele pakken"

- Internettet er kommet for at blive, så vi kommer ikke til at se mange, der vender ryggen fuldstændig til det digitale samfund. Men flere vil begynde at bruge medierne klogere og mindre. Opstille flere regler. Og det giver god mening, siger Birthe Linddal.

Tjekliste - Fra smartphone til dumbphone:

*Anskaf det rette SIM-kort. Smartphones kører med nano eller micro SIM. En ælde telefon har typisk et standard SIM-kort. Dit teleselskab kan - mod betaling - forsyne dig med det kort, du skal bruge.

*Køb et nyt batteri og en oplader. For eksempel via batteribyen.dk eller eBay.

*Få det teleselskab, som fulgte med den gamle telefon, til at ophæve eventuelle spærringer på telefonen.

*Er du skeptisk, så husk, at en gammel telefon i hvert fald har én stor fordel: Den kan, fuldt opladet, holde op til to uger, før den skal lades op igen.

Kilde: mobil.nu
Click here to view the source article.
Source: Avisen.dk, Ritzau, 12 Apr 2016

Myter og fakta om trådløs forurening
Denmark Created: 3 Apr 2016
Danske politikere fortier informationer om skadelig strålepåvirkninger - Det gør EU også - Og medierne er ligeledes tavse.

Ganske som på klimaområdet foregår der en kamp om myter og fakta i trådløse samfund, der styres af EU direktiver.

Myten om "No Risk" blev skabt ud fra et manipuleret dansk cohorte, det vil sige forløbsstudie i Kræftens Bekæmpelses regi.

Myten om, at kun signalers strømstyrke i watt er relevant for grænseværdier, stammer fra den private organisation ICNIRP.

Myten om, at der kun er helbredsrisiko ved en opvarmningseffekt, kommer fra EU udvalget SCENIHR.

Hertil kommer det fortiede. EU, danske politikere og medier, der satser på økonomisk vækst, fortier:

- Videnskabelig biofysisk dokumentation af non-termale, det vil sig ikke opvarmnings-skadevirkninger på et cellulært plan.

- Biofysisk udmelding om, at modulerede og pulserende signaler som wi-fi er særlig helbredsnedbrydelige, samt at Frankrig i januar 2015 vedtog en lov, der forbyder wi-fi routere på opholdssteder, hvor børn mellem nul og tre år opholder sig.

- Biofysiske forudsigelser om tidens kraftige stigning af leukæmi, hjernekræft og prostatakræft hos børn og unge (300 procent).

Tilsigtet bliver der sået tvivl om skadelige følgevirkninger af den stigende trådløse forurening. Heldigvis er der fakta og informationsmateriale på lødige NGO hjemmesider:

Se http://www.iemfa.org hvor forskere søger at råbe WHO og politikere op.
Se http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk hvor den franske lov er udlagt.
Læs også om fakta på http://www.folkets-stralevern.no og på http://www.stralskyddsstiftelsen.se der taler de nordiske strålemyndigheder midt imod, og som har udarbejdet nyttigt informationsmateriale.

Forebyggelse af trådløse skadevirkninger på børn og gravide har lange udsigter i Danmark. Vi må hjælpe hinanden med oplysninger om, hvordan vi kan beskytte os selv, vore børn og børnebørn mod tidens trådløse forurening.
Click here to view the source article.
Source: Arbejderen, Bente-Ingrid Bruun, 29 Mar 2016

 Page 1 of 19   Next›  Last» 
 News item: